EN JULHÄLSNING MED FRID

Publicerat 2023-12-19

 

 

En av mina favoritjulsånger är Nu tändas tusen juleljus och helst ska Carola sjunga den så att julstämningen infinner sig medan glöggen kokar på spisen och pepparkakorna i ugnen sprider en ljuvlig doft. Texten som ljuder från högtalarna i det julpyntade vardagsrummet handlar om jordens mörka rund, och tusen, tusen stråla ock på himlens djupblå grund.
Det är mycket som är mörkt i vår värld just nu, krig pågår på flera platser såsom Ukraina, Gaza och Myanmar, klimathotet växer, människor är på flykt, människor kämpar med att ge sina barn utbildning, mat på bordet och tillgång till sjukvård. Vi ser att människor, familjer och samhällen skadas av alkohol och andra droger över hela världen. Mer än 2,6 miljoner människor runt om i världen dör varje år av alkohol och hur många barn som växer upp i den otrygghet det innebär när en förälder har alkoholproblem, det går inte att mäta.
Men precis som julsången säger så strålar det tusen strålar på himlen och vi som IOGT-NTO-rörelse får vara en del av dessa tusen strålar av ljus. Vissa problem, såsom krig, är svåra att påverka medan alkoholens skador runt om i världen är ett enormt problem som vi faktiskt kan påverka.

Din gåva förändrar liv

Genom IOGT-NTO-rörelsens internationella arbete hjälper du till att stödja lokala organisationer som arbetar för stärkt folkhälsa, jämställdhet och barns rättigheter!
Vår verksamhet når hundratusentals människor men det är en droppe i havet med tanke på hur många som skadas av alkohol och andra droger. Därför behöver vi din hjälp.
I oktober besökte jag Tanzania och träffade Mkejina Tamla, en äldre kvinna som bor i byn Kisarawe.  Mkejinas hem är en bar. Tillsammans med sin man brygger hon alkohol om dagarna som hon sedan säljer på kvällarna när kunder kommer till deras innegård. Samma innegård där hennes barnbarn leker. När vi sitter och samtalar med Mkejina så är det tydligt att detta inte är ett liv hon vill ha själv eller önskar för någon annan. Men livets omständigheter har lett henne hit och hon undrar hur hon ska göra sig fri. Fri till ett liv där alkoholen inte skadar hennes liv, familjen, samhället.
När vi berättade om projektet vi stöttar i just Kisarawe ville hon genast skriva upp sig för att bli ledare, hon vill inte att fler ska hamna i den situation hon befinner sig i. Hon vill något annat för sig själv och grannarna i byn.

 BLI MÅNADSGIVARE

För dig som medlem i IOGT-NTO-rörelsen är det möjligt att varje månad vara med och förändra livet för människor såsom Mkejina i Kisarawe och andra runt om i vår värld. Som månadsgivare är du vår allra viktigaste givare. Du ger en valfri summa varje månad via autogiro och vi använder pengarna där de behövs allra mest. Du kan när som helst ändra den summa du ger. Som månadsgivare är du en viktig kugge i vårat akuta och långsiktiga arbete – och det är det mest kostnadseffektiva sättet att ge, då det kräver minimalt med administration för oss. Mer pengar kommer fram, helt enkelt.
Som månadsgivare stöttar du projekt som handlar om att minska alkoholkonsumtionen i samhällen där skadorna är utbredda – och barn och kvinnor drabbas hårt. Och där förändring är möjlig! Där vi arbetar minskar drickandet, och tryggheten och hälsan ökar, och det blir pengar över för att köpa mat eller skolböcker till familjen.

Det är enkelt att vara månadsgivare, ditt valfria belopp dras varje månad från ditt konto, och på så sätt gör din gåva hållbar och långsiktig nytta. Din gåva granskas av svensk insamlingskontroll och vi garanterar att pengarna kommer fram och jag lovar dig också att du regelbundet kommer få information från det internationella arbetet så du vet vad dina pengar möjliggör. Gå in på vår hemsida och följ hjärtat  Ge en gåva

Jag vill önska dig en riktig god jul!

Hälsningar
Johanna

Johanna Davén

Generalsekreterare – IOGT-NTO Movement