Mål 7 – Hållbar energi för alla

Hur vi tillverkar och använder energi och bränslen påverkar både klimatförändringar och fattigdom i världen. Många människor har idag inte tillgång till el och samtidigt som vi behöver minska våra utsläpp, behöver vi se till att fler få tillgång till förnyelsebar energi, utan att vi skadar planeten.

Efterfrågan på energi globalt väntas öka med 37% till år 2030. Det måste ske samtidigt som vi måste minska användningen av fossila bränslen och sluta släppa ut skadliga växthusgaser.

I många utvecklingsländer går värdefull bränsle åt till att koka sprit – bränsle som skulle kunna gå till matlagning. Även alkoholindustrin slukar energi. För att rädda klimatet behöver vi göra fler medvetna val.

Tips!

Slösa mindre el!

Kolla vad elräkningen ligger på idag. Utmana sedan dig själv och din familj med att försöka sänka elräkningen genom att slösa mindre el.

Använd lock när du lagar mat!

Om du har lock till kastrullen när du kokar upp vatten använder du 75% mindre energi. Försök att inte använda mer vatten än nödvändigt. Att rena vatten kräver energi.

Effektiv elektricitet i skolan!

Prata med en lärare eller rektorn om att skolan inte bör slösa elektricitet. Släck lampor och håll en lagom temperatur, då sparar skolan både pengar och energi.

Lär dig mer och ta reda på vad du kan göra för att #BliMålmedveten på www.globalamålen.se

Vem är du?

Sara Vedin är medlem i ungdomsförbundet UNF.

 

Berätta om din tolkning

Vi eldar upp våra resurser och vår planet med vår energiproduktion baserad på fossila bränslen. Tekniken jag använt är linoeumtryck.