Mål 3 – God hälsa och välbefinnande

Människors hälsa blir bättre och bättre i hela världen. Det beror bland annat på att fler får tillgång till bra vård. Hur man mår påverkas av flera saker, till exempel ekonomin och samhället man växer upp i. Även klimatet spelar roll. För att förbättra hälsan behöver man se till att jobba med alla tre sakerna.

Ett liv utan alkohol och droger är en bra start men det finns självklart mer till ekvationen. Att äta nyttigt, röra på sig, sova gott och att umgås med vänner är också viktigt.

Att ha tillgång till kunskap om hur man håller sig frisk är viktigt. Visste du att man i många länder tror att alkohol renar kroppen från virus och gifter?

Den missuppfattningen var så utbredd att WHO fick gå ut och varna människor i början av Covid-19 epidemin. För det är ju helt tvärt om. För den som dricker alkohol ökas risken att smittas av infektioner eftersom immunförsvaret försvagas av spriten.

Tips!

Var hälsosam!

Börja med dig själv. Genom röra på dig och äta nyttigt så ökar du dina chanser att leva längre och undvika sjukdomar.

Vaccinera dig!

Se till att du blir och är vaccinerad. Det är en enkel sak du kan göra för att se till att du håller dig friskare. Att du är vaccinerad är också bra för samhället i stort.

Gör ett studiebesök på ett sjukhus!

Visa intresse för studiebesök eller var med och anordna ett studiebesök på ett sjukhus för din klass för att få bättre koll på hur arbetet på ett sjukhus går till.

Lär dig mer och ta reda på vad du kan göra för att #BliMålmedveten på www.globalamålen.se

Vem är du?

Sara Olausson, född 1972, är serietecknare, illustratör och författare. Hon gick ut Konsthögskolan i Stockholm 2007 och har bland annat givit ut serieböckerna Allt är farligt! (2001), Hjälp! (den senare tillsammans med Nina Hemmingsson, 2004) och Barbro Lindgrens Loranga, Mazarin ochDartanjang i tre delar. Hon var redaktör för Kvinnor ritar bara serier om mens (2014) och har tillsammans med Felicia Iosif gjort boken Det kunde varit jag (2015). 2019 nominerades Sara Olausson till Augustpriset för Jordgubbsbarnen.

Berätta om din tolkning

När omständigheterna är svåra är det inte lätt att må bra. Då är det viktigt att få hjälp med att förstå situationen och sina känslor för att kunna navigera i mörkret. Att gå framåt/uppåt genom livets alla skeden är något av det viktigaste man kan lära sig.