Tips: Dokument utifrån om alkohol och alkoholindustrins påverkan

Publicerat 2020-05-04

Dokumentären ”Älskade alkohol” ligger nu på SVT Play. Den beskriver hur alkohol påverkar både människor och samhälle och är väl värd en timma av din tid. 

Forskare, journalister och människor med egen erfarenhet av beroende berättar, bland annat om hur Heineken agerar i Nigeria och om hur alkoholindustrin i stort jobbar för att världens människor ska dricka mer. Att alkohol på en rad olika sätt påverkar människors hälsa, jämställdhet, barns rättigheter och utveckling i stort är något vi har pekat på länge, men ofta får frågan för lite uppmärksamhet i relation till problemens omfattning. Bra då att SVT köpt in den här dokumentären. Den är inte heltäckande, och jag hade nog formulerat en del saker annorlunda, men den är klart sevärd.

SVT själva beskriver dokumentären så här: ”Alkohol är big business. Världen dricker alltmer och öl-, vin- och spritindustrin tjänar miljarder. Samtidigt dör tre miljoner människor varje år i alkoholrelaterade sjukdomar. Vad är det som gör just alkoholen så attraktiv? Vad händer med oss när vi dricker och hur mycket påverkar den mäktiga alkohollobbyn vårt förhållande till spriten?”

Du hittar dokumentären här. Den ligger kvar på SVT Play till den 30 oktober 2020. Du kan läsa mer om hur vi på IOGT-NTO-rörelsen arbetar mot alkohol som utvecklingshinder här.

(Bilder ovan: SVT:s dokumentär Älskade alkohol. Foto: Tiberius Film/EIKON Filmproduktion & Miramonte Film)

Pierre Andersson

Policyrådgivare, IOGT-NTO-rörelsen