Hej insamlare!

Här har vi samlat tips och bilder, bara för dig.

Engagemang och hjärta är A och O för en lyckad insamling …

… men det finns även en del tips av lite mer praktisk och konkret natur som gör att din insamling flyger! Dessa har vi samlat här.

Se din insamling som en dynamisk plattform och var inte rädd för att ändra på insamlingssidan under kampanjens lopp, om du kommer på nya idéer, vill byta bild eller ändra målet! Du loggar in uppe i högra hörnet på insamlingsplattformen.

Har du frågor är du såklart alltid varmt välkommen att kontakta ansvarig för IOGT-NTO-rörelsens privatinsamlingar på info@iogtntororelsen.se

Lycka till!

Ibland säger en bild mer än tusen ord…

Här hittar du fina bilder att använda i sociala medier för att uppmärksamma dina vänner på din insamling. Kom ihåg att länka till insamlingen i bildtexten!

(Psst! Kom ihåg att alltid länka till just din insamlingssida)

Fakta och argument att luta sig mot

Alla barn har rätt till en trygg vuxen.

När föräldrar är beroende av alkohol löper barn:

  • Sex gånger högre risk att drabbas av psykisk ohälsa*
  • Fyra till sju gånger så hög risk att själv utveckla ett missbruk i vuxen ålder*
  • Tre gånger så hög risk att dö före 35 års ålder*

*) Källa: IOGT-NTO:s forskningsrapport 2016, Alkoholens andrahandsskador

5

tips för din insamlingssida:

Profilbilden är viktig

Känner du dig bekväm med att ha en bild på dig själv så är det bra att använda det! Faktum är att en enkel selfie brukar vara den absolut mest effektiva profilbilden i insamlingssammanhang.

Våga vara personlig i insamlingstexten

Dina vänner vill inspireras av just DITT engagemang, och DIN koppling till denna hjärtefråga.

Sätt ett rimligt mål

Är det första gången du driver en insamling (övning ger färdighet – ofta blir insamlare mer och mer framgångsrika ju fler insamlingar de drivit!) så kanske du ska börja med ett lägre mål, mellan 1000 och 2000 kronor. Sedan kan du alltid höja målet allteftersom, vilket många upplever som en extra pepp! Har du drivit insamling tidigare eller om du har ett stort nätverk så kan absolut satsa på en högre nivå på en gång.

Ge första gåvan själv

Det visar att du känner ett starkt engagemang för frågan samtidigt som du bryter isen. En del av dina vänner kanske tvekar tills de ser att någon annan har bidragit.

Tacka!

Ta för vana att skriva en tack-kommentar på varje gåva.

4

tips när du ber om gåvor:

Individuell kontakt

Att vända sig till en person i taget, t ex i ett samtal, i ett mejl eller i ett direktmeddelande på sociala medier, är ofta mycket, mycket mer effektivt än ett allmänt riktat Facebookinlägg.

Våga fråga!

Den största tveksamheten inför att driva en egen insamling brukar gälla det faktum att man faktiskt ber sina vänner öppna plånboken. Då är det bra att ha med sig att de allra flesta inte alls har något emot att bli tillfrågade – i synnerhet inte av någon som de känner och till ett ändamål som är viktigt.

Håll engagemanget uppe

Det är lätt att tappa styrfart en bit in i insamlingen, så ett tips är att lägga in i kalendern att med jämna mellanrum påminna dina vänner om insamlingen.

Än en gång: var personlig

Berätta om din förhoppning med insamlingen och varför den är så viktig för dig, när du hör av dig. Det behöver inte vara så avancerat, ditt personliga engagemang och din drivkraft är det som påverkar andra.