Möte med Sitha och Wictor

hero-sithawictor

Ett möte som berört

"Jag träffade Sitha och hennes man Wictor i en by utanför Anuradhapura i Sri Lanka. Sitha har ett fantastiskt leende men också ett ansikte som avslöjar ett hårt liv. Vi satt utanför deras hus och Sitha berättade om sitt liv.

Hon gifte sig med Wictor när hon var 30 år. Året efter föddes deras första son och två år senare fick de tvillingar. Familjen levde i ett litet hus med väggar av lera och tak av palmblad och Wictor var dagligarbetare med en lön på runt 900 Rupies per dag. Efter arbetet valde han dock arraken före familjen, så när han kom hem på kvällen hade han inte mycket kvar av lönen. Sitha beskrev hur Wictor ofta slog henne och barnen med en machete. När han var nykter gick det att prata med honom, sa Sitha, men när han drack blev han våldsam.

Wictor blev nykter för barnens skull

2010 kom vår partnerorganisation ADIC Sri Lanka till Sithas och Wictors by. Byn hade stora sociala problem kopplat till alkohol och andra droger och när Sitha fick höra att ADIC skulle starta en grupp för att jobba med problemen anmälde hon sig direkt. Hon ville ha med sig Wictor men han sa nej. Vändpunkten för honom kom när han förstod vilken inverkan hans drickande hade på barnen.

Wictor bröt in i samtalet och beskrev hur de från ADIC behandlade honom och hans barn med respekt, som en jämbördig och hur det fick honom att känna att även han kunde bli någon, att han kunde förändras för barnens skull.

Vi satt på gården utanför deras nuvarande hus. Det började familjen bygga när Wictor blev nykter. Pengar som tidigare gått till alkohol lade grunden till tegelhuset. Ett rum i taget. Plåt på taket. Innanför dörröppningen stod de tre barnen och lyssnade på vårt samtal. För dem var skillnaden enorm, de har fått sin pappa tillbaka. En pappa som nu leder verksamhet för andra barn och ungdomar i byn och gör skillnad för många.

Våra månadsgivare bidrar till förändring

Innan vi skulle gå ville Wictor visa mig något. Vi har väntat så länge på att få tacka er, sa han. Ovanför dörren till vardagsrummet hängde två tavlor. På den ena stod det "tack till IOGT i Sverige" för att familjen för några år sedan fick elektricitet indragen till huset. Pengarna hade samlats in via IOGT-NTO-rörelsens månadsgivare och innebar en stor förändring för många familjer. I ljuset kan barnen läsa sina läxor och familjen kan ladda sin mobiltelefon. Bredvid hängde en inramad tavla, handskriven av byborna till Sitha och Wictor. Ett diplom för att de lyckats vända sin familjs liv och hitta tillbaka till varandra.

Jag lämnade Anuradhapura med en känsla jag ofta får då jag möter människor vi arbetar med. Att det är en ära att få bidra till förändring hos så många."

Sara Heine
Biträdande generalsekreterare IOGT-NTO
Internationella avdelningen