För att fler barn ska längta till sommaren.

Alla barn förtjänar ett härligt sommarlov med sol, bad och glass i stora lass… Men under semesterperioden ökar också alkoholkonsumtionen i Sverige och för barn som lever i familjer där konsumtionen redan är hög blir det extra jobbigt. Kompisar reser bort, vardagsrutiner och trygga frizoner som skola och fritidsaktiviteter försvinner.

Genom att anordna sommarlovsaktiviteter och läger runt om i hela Sverige ser vi till att fler barn och unga får le och längta till sommarens äventyr. Du kan läsa mer om våra läger här.

Swisha en gåva!

Swish

SWISHA valfritt belopp till

900 51 90

Ange GÅVA i meddelandefältet och stöd vårt arbete för att ingen ska fara illa av alkohol eller andra droger. Stort tack!

När du ger en gåva till IOGT-NTO-rörelsen behandlas dina personuppgifter i enlighet med gällande lagar och vår Integritetspolicy.

Bryt tabut!

Barn

Utmana alkoholnormen!

Har du erfarenhet av risk- eller missbruk eller vill du ta del av andras erfarenheter och berättelser? Genom kampanjen Glasklar samlar vi personliga skildringar om alkoholen och dess konsekvenser – För nästan alla påverkas.

Läs mer om Glasklar

Ett hot mot global utveckling

puff_int

Alkohol och droger – ett utvecklingshinder i världen

Alkohol skapar ekonomiska problem och är en viktig faktor i fattigdomsbekämpningen. Några av de största folkhälsoproblemen i världen orsakas, eller förvärras, av alkohol och andra droger.

 

Läs mer om vårt internationella arbete

Din gåva kan vända ovisshet till trygghet, ändra magont av oro till magknip av glass, byta ensamhet mot gemenskap.

Inför midsommarveckan ökar Systembolagets försäljning av alkohol med ca 30%. Det är starten för ett ökad alkoholkonsumtion som sedan fortsätter in i juli – den sommarmånad då svenskarna dricker som mest alkohol totalt sett.

I genomsnitt 4-5 barn i varje skolklass i Sverige lever i familjer där någon vuxen har ett risk- eller missbruk. När sommaren kommer och alkoholkonsumtionen ökar ytterligare är det barnen som får ta den största smällen. De här barnen springer ut till ett sommarlov som ingen förtjänar. För många är det tio veckor av ovisshet och hårt arbete som väntar. Det kan handla om att ta hand om yngre syskon, ansvara för att det finns mat på bordet och se till att ingen märker vad som sker bakom stängda dörrar.

Barn som har det tufft hemma har större chans att klara sig bra om de också har kontakt med en vuxen i ett tryggt sammanhang. Det kan vara en lärare, moster eller en lägerledare. Det kan vara du.

För de barn som inte har en trygg vuxen i sin närhet kan ett läger vara räddningen. På ett läger får barn vara barn och ledarna står för vuxenansvaret. Här får barn som annars har det tufft hemma en möjlighet att pusta ut, vila och bara ha kul – tillsammans med trygga, närvarande vuxna. IOGT-NTO-rörelsen arrangerar över 70 sommarläger för barn varje sommar. Våra läger är ledartäta, spridda över hela landet och har en låg deltagaravgift – för att så många barn som möjligt ska kunna åka.

En annan bra sak med våra läger är att de är öppna för alla barn. Det gör att ingen pekas ut som den som har det jobbigt hemma och det är lättare att motivera för föräldrarna att man ska få åka. Många barn berättar i efterhand att det var just det som gjorde att man ville vara med.

70 läger är mycket, men vi vet att behovet är ännu större.

Genom din gåva bidrar du till att fler barn får möjlighet att komma iväg hemifrån ett tag för att vila, leka, busa – och bara vara barn.

Läs mer om våra läger och sommarlovsaktiviteter här.

Här kan du läsa vår rapport om kommunernas stöd till barn

I femton år har IOGT-NTO-rörelsen tillfrågat alla Sveriges kommuner om vilket stöd de erbjuder barn som lever i familjer med missbruk. Svaren sammanställs i en rapport som syftar till att förändra situationen för barn och se till att alla kommuner erbjuder relevant stöd. Vi vill förändra att möjligheten till bra hjälp är beroende av var barnet bor.