För att fler barn ska längta till sommaren.

Alla barn förtjänar ett härligt sommarlov med sol, bad och glass i stora lass… Men under semesterperioden ökar också alkoholkonsumtionen i Sverige och för barn som lever i familjer där konsumtionen redan är hög blir det extra jobbigt. Kompisar reser bort, vardagsrutiner och trygga frizoner som skola och fritidsaktiviteter försvinner.

Genom att anordna sommarlovsaktiviteter och läger runt om i hela Sverige ser vi till att fler barn och unga får le och längta till sommarens äventyr. Du kan läsa mer om våra läger här.

Swisha en gåva!

Swish

SWISHA valfritt belopp till

900 51 90

och bidra till långsiktig förändring – för hela samhället!

När du ger en gåva till IOGT-NTO-rörelsen behandlas dina personuppgifter i enlighet med gällande lagar och vår Integritetspolicy.

Så används din gåva

Starta en insamling!

egen-insamling

Genom att starta en egen insamling kan du på ett lätt och roligt sätt engagera dina vänner till att tillsammans skapa en trygg framtid för barn, unga och vuxna – i Sverige såväl som i resten av världen.

Vi stöttar och guidar dig genom hela din insamling!

Kom igång!

Uppvakta med gåvobevis!

bild-gavobevis-cirkel

Det finns alltid anledningar att uppvakta nära och kära! Vill du hylla någon som gifter sig eller fyller jämnt – eller något helt annat? Gratulera med ett fint gåvobevis från IOGT-NTO-rörelsen!

Vill du istället hedra någon som gått bort? Gör det med ett vackert minnesblad, där varje krona är med och skapar en fin och trygg framtid för någon som behöver det.

Välj gåvobevis

Din gåva kan vända ovisshet till trygghet, ändra magont av oro till magknip av glass, byta ensamhet mot gemenskap.

Inför midsommarveckan ökar Systembolagets försäljning av alkohol med ca 30%. Det är starten för ett ökad alkoholkonsumtion som sedan fortsätter in i juli – den sommarmånad då svenskarna dricker som mest alkohol totalt sett.

I genomsnitt 4-5 barn i varje skolklass i Sverige lever i familjer där någon vuxen har ett risk- eller missbruk. När sommaren kommer och alkoholkonsumtionen ökar ytterligare är det barnen som får ta den största smällen. De här barnen springer ut till ett sommarlov som ingen förtjänar. För många är det tio veckor av ovisshet och hårt arbete som väntar. Det kan handla om att ta hand om yngre syskon, ansvara för att det finns mat på bordet och se till att ingen märker vad som sker bakom stängda dörrar.

Barn som har det tufft hemma har större chans att klara sig bra om de också har kontakt med en vuxen i ett tryggt sammanhang. Det kan vara en lärare, moster eller en lägerledare. Det kan vara du.

För de barn som inte har en trygg vuxen i sin närhet kan ett läger vara räddningen. På ett läger får barn vara barn och ledarna står för vuxenansvaret. Här får barn som annars har det tufft hemma en möjlighet att pusta ut, vila och bara ha kul – tillsammans med trygga, närvarande vuxna. IOGT-NTO-rörelsen arrangerar över 70 sommarläger för barn varje sommar. Våra läger är ledartäta, spridda över hela landet och har en låg deltagaravgift – för att så många barn som möjligt ska kunna åka.

En annan bra sak med våra läger är att de är öppna för alla barn. Det gör att ingen pekas ut som den som har det jobbigt hemma och det är lättare att motivera för föräldrarna att man ska få åka. Många barn berättar i efterhand att det var just det som gjorde att man ville vara med.

70 läger är mycket, men vi vet att behovet är ännu större.

Genom din gåva bidrar du till att fler barn får möjlighet att komma iväg hemifrån ett tag för att vila, leka, busa – och bara vara barn.

Läs mer om våra läger och sommarlovsaktiviteter här.

Här kan du läsa vår rapport om kommunernas stöd till barn

I femton år har IOGT-NTO-rörelsen tillfrågat alla Sveriges kommuner om vilket stöd de erbjuder barn som lever i familjer med missbruk. Svaren sammanställs i en rapport som syftar till att förändra situationen för barn och se till att alla kommuner erbjuder relevant stöd. Vi vill förändra att möjligheten till bra hjälp är beroende av var barnet bor.